L’art de la llatra

L’artesania de la fulla de palma és una tradició de Mallorca, especialment del nord-est de l’illa i del municipi d’Artà. Aquesta tècnica consisteix a utilitzar la fulla de la planta del garballó per crear una gran varietat d’objectes tradicionals com cistelles, capells i ventalls, així com peces de decoració més modernes.

El procés comença amb la recollida de la fulla a les muntanyes, una tasca que es fa a mà i que requereix una gran habilitat. Les artesanes i artesans de la zona seleccionen amb cura les fulles que s’utilitzaran, prestant especial atenció a què estiguin en bon estat i no estiguin danyades ni seques.

Un cop recollides, s’han de netejar i deixar assecar al sol durant diverses setmanes, donant-les la volta. Aquest procés d’assecat és crucial perquè la fulla de palma adquireixi la rigidesa necessària per poder treballar-la i el seu color blanquinós tan característic. Després de l’assecat, s’han de seleccionar i guardar amb cura.

El procés d’elaboració d’objectes amb llatra requereix una gran destresa manual i paciència, ja que les peces són teixides i entrellaçades a mà. Els artesans utilitzen tècniques tradicionals que s’han transmès de generació en generació.

L’artesania de la llatra és una mostra més del ric patrimoni cultural de la zona d’Artà, i és un exemple de la importància de preservar i transmetre les tradicions i coneixements locals. A més, aquesta artesania és una activitat sostenible i respectuosa amb el medi ambient, ja que després de la recollida de les fulles, les plantes creixen més sanes i fortes.